Mysigare med gardiner

- Vi behöver inga gardiner, vi har så vackra fönster, säger kanske någon.

Men det slutar nästan alltid med att de sätter upp gardiner i alla fall. Textilier gör ju också mycket för akustiken, rummet känns ombonat och det ekar inte, säger René Pehmüller, inredare och delägare i Gardinmagasinet, som har specialiserat sig på att hjälpa folk att hitta rätt gardiner.

Han beskriver gardinerna som pricken över i:et i inredningen.
När man kommer in i ett rum dras blicken automatiskt mot fönstret där ljuset finns, och ett par välsydda gardiner förhöjer hela rummet.

Hellånga gardiner eller hissgardiner är det de flesta vill ha just nu. Men vilken lösning man ska välja beror på vilken typ av fönster man har och hur rummet är utformat.
Till nyproduktioner med öppen planlösning och stora fönster passar det jättebra att sätta skenor i taket, så som det ofta ser ut på hotell, tipsar René Pehmüller, på så sätt kan man lätt dra för när solen
gassar eller när man vill ha lite insynsskydd.

Stora fönster är snyggt, men det är jobbigt med solljuset som bleker möbler och mattor, och gör rummen väldigt varma. I dag finns det fina tyger som är gummerade på baksidan och mörklägger jättebra när man drar för. Det finns också tyger som stoppar värmestrålningen.

När jag började på 1970-talet var det många som sydde gardinerna själva, då sålde vi mycket tyg över disk. I dag vill så gott som alla ha gardinerna uppsydda, säger René Pehmüller. En av de stora färgtrenderna under det kommande året är naturliga och varma färger. Bruna färger, från mörkbrun till beige, och accentfärger i röda nyanser, som rost och rosa, kommer att definiera inredningen och prägla hemmen under 2021.